شاید کلمه کلوین را شنیده باشید، اما بهدرستی ندانید چه کاربردی دارد. کلوین، با علامت اختصاری K واحد اندازهگیری دمای نور است. اما معمولاً در مشخصات تجهیزات نورپردازی مثل رینگ لایت، با آن مواجه میشویم. بهطور مثال، رینگ لایت مدل FE-D480 در مشخصات فنیاش دارای دمای رنگ نور بین 3200 تا 5500 کلوین است. این به چه معناست؟
کلوین Kelvin، بهعنوان واحدی برای اندازهگیری میزان گرما بهکار میرود. بنابراین هرچه عدد آن بیشتر باشد، گرمای بیشتری را نشان میدهد. دمای صفر کلوین، دمایی است که در آنجا مولکولهای یک ماده، کمترین انرژی را دارند. اما کاربرد کلوین در تعیین مشخصات رینگ لایت چیست؟
وقتی عدد کلوین بالاتر باشد، بهعلت تفاوت در میزان گرمای تولیدشده از نور، رنگ نور هم تغییر میکند. حتماً با لامپهای الایدی خورشیدی و مهتابی بهاندازه کافی آشنایی دارید و میدانید که هرکدام از اینها نور با رنگ متفاوتی از خود ساطع میکنند. بههمین دلیل هم معمولاً در خانهها از ترکیب هر دو مدل، استفاده میشود.
کلوین، تفاوت رنگ نور تولیدشده را نشان میدهد. با افزایش عدد آن، رنگ نور، بهسمت رنگ سفید متمایل میشود. به این عدد، درجه حرارت رنگی هم میگوییم که در عکاسی و فیلمبرداری اهمیت زیادی دارد.
بسته به سوژه یا فضایی که قصد عکاسی یا فیلمبرداری از آن را دارید، امکان دارد به رنگ سفیدتر (خنکتر) یا زردتر (گرمتر) نیاز داشته باشید. بنابراین داشتن رینگ لایتی که بتواند طیفی از رنگهای متنوع نور را برای شما فراهم کند، ضروری بهنظر میرسد. هر چقدر رنج اعداد کلوین در مشخصات فنی رینگ لایت، از هم فاصله بیشتری داشته باشد، به شما امکان بیشتری برای تولید نورهای متفاوتتر را میدهد.
با کم کردن عدد کلوین تا حدود ۲ تا ۳ هزار کلوین، با کمک پیچ تنظیم روی رینگ لایتتان، میتوانید نور زردتری داشته باشید. نور زرد، یا بهاصطلاح نور آفتابی، به نورپردازی خورشید در روزهای آفتابی و گرم، شباهت بیشتری دارد. اما هرچه عدد کلوین را روی دستگاهتان بالاتر ببرید، از زردی نور کاسته و به سفیدی آن افزوده میشود.
در دماهای ۵ تا ۶ هزار K، نور خنکتری را بهدست میآورید. در اینصورت رنگ نور شما سفیدتر خواهد بود.
در اعداد بالاتر از این مقدار، رنگ نور، کمی بهسمت آبی تمایل پیدا میکند. در عددهای بسیار بالای کلوین مثل ۱۰ تا ۱۲ هزار K، این رنگ، کاملاً آبی میشود.
اینکه از کدام رنگ نور، در کجا استفاده کنید، کاملاً بستگی به کاربرد شما و نتیجه مورد نظرتان دارد. تفاوت در رنگ نورپردازی، حس متفاوتی را در تصویر نهایی، ایجاد خواهد کرد. بهطور کلی دمای رنگ بر میزان گرم یا خنک بودن نور، تاثیر میگذارد. دمای پایین کلوین، نور گرمتری را ساطع میکند، درحالیکه دمای بالاتر کلوین، نور خنکتری را به چشم میرساند. معمولاً رنگهای متمایل به نارنجی، رنگهای گرم محسوب میشوند و رنگهای متمایل به سفید ته آبی، خنکترند.
شما کدام رنگ نور را بیشتر میپسندید؟ زرد یا سفید متمایل به آبی؟ یا سفید کمی مایل به زرد؟ بهنظر شما نور روز یا Daylight روی چند کلوین، بهدست میآید؟ برای فهمیدن این موضوع، به ادامه مطلب توجه کنید.
برای اینکه استفاده از عدد کلوین و تشخیص خروجی دمای رنگ از هر عدد، برای کاربران ساده شود، استانداردی بهوجود آمده است. این استاندارد، روی هر عدد کلوین، نامی گذاشته که بیانگر رنگ آن دماست و برای همه مدل لامپی استفاده میشود. بهطور مثال:
دمای رنگ بین ۵۴۰۰ تا ۶۵۰۰ K، با اصطلاح نور روز یا daylight نامگذاری شده است. بهترین نور شبیه نور طبیعی روز در ۱۲ ظهر را دمای ۵۶۰۰ K تولید میکند.
دمای ۴۲۰۰ K نور سفید یخچالی را ایجاد میکند که به آن Cool white گفته میشود.
دمای ۳۵۰۰ K به White یا سفید معمولی معروف شده است.
رنگ نور لامپهای هالوژن، در دمای ۳۰۰۰ K تولید میشود.
در نهایت رنگ لامپهای رشتهای که بسیار متمایل به زرد هستند، در دمای ۲۷۰۰ K دیده میشود.